baldisz
HELYSZÍN

A Bakony mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység tagja. Páratlan természeti adottságokkal rendelkezik.
A faluból néhány perces sétával elérhető erdőkben szinte belebotlunk a több száz millió éves tengeri maradványokba, így a különleges Szent László pénzbe.

A végeláthatatlan természetes környezet ideális terepet nyújt a lovasok és túrázók számára. Vadállománya is igen gazdag. Itt található Pénzesgyőr, ez a 367 lelket számláló, festői szépségű község, az Északi-Bakony egyik legszebb táján, Veszprém megyében, Zirctől mindössze 10 km-re. Nevét Kőrisgyőr és Pénzeskút települések egyesülésekor kapta.

Érdekes, hogy a névváltoztatás előtti időkkel kapcsolatban óriási a kavarodás, hiszen ahány helyen utánanézünk, annyi névváltozatát találjuk meg az „anyatepüléseknek”. Pénzeskút bizonyosan az egyik névadó település, a másik puszta neve egyesek szerint Kisgyőr, mások szerint Kőrisgyőr, megint mások szerint Kőrösgyőr, esetleg Kőrsgyőr. A valóságban a másik névadó puszta Kőrösgyőr. (Emellett Kerteskő pusztát csatolták még ide az egyesüléskor.)

 

E két település 1956-ban egyesült Kerteskővel együtt. Kerteskő a Bábolnai Állami Gazdasághoz tartozott. Itt angol telivérek tenyésztését folytatták. Többek között Imperiál is itt fedezett. A Pénzeskút elnevezés az itt található Szent László érmének köszönhető. Ebben a csodálatos kisközségben, ahol harapni lehet a csöndet és a friss levegőt, várja a Sörényes Udvarház az aktív pihenésre vágyókat, a rohanó hétköznapok megfáradt vándorait.

Az udvarház egykor a falu csárdája volt, amit később már elhagyatottan, romos állapotban vett meg az akkor csak üzleti ügyben véletlenül a faluban járó gazdaasszony, Varajti Ágnes. Ma az udvarház két minden igényt kielégítő, igényesen berendezett, négy-négy fő befogadására alkalmas apartmannal és 12 ló elhelyezésére alkalmas istállóval várja a vendégeket.

Pénzesgyőr egy apró falu, és mi örömmel kínáljuk vendégeinknek a fekvéséből adódó lehetőségeket, amikor vendégeinknek programokat szervezünk. A levegő kristálytiszta, a táj lenyűgöző, ezért a kültéri programok kapnak hangsúlyt az ajánlatainkban. Pénzesgyőr környéke, mivel a falu a Magas-bakonyban fekszik, kiválóan alkalmas különböző nehézségű túrák lebonyolítására, legyen szó gyalogos, lovas vagy biciklis túráról. A Bakony Zirchez közeli része a túrázók kedvelt terepe, mivel változatos, egyaránt kínál könnyű és nehéz útvonalakat, a táj festői szépségű – a közvetlen szomszédságban található a Magas-Bakonyi Tájvédelmi Körzet és nem messze a fenyőfői ős fenyves, amelyek páratlan szépségükkel nyűgözik le az itt túrázókat.

A falu eldugottságát kihasználandó rendezünk lovas túrákat a környéken. Mivel az infrastruktúra a falu környékén nem túl sűrű, a lovaglóknak nem kell figyelniük a vasútakra, utakra, járművekre, szabadon bebarangolhatják az egész környéket, több tíz négyzetkilométer területen.

A lovas oktatás szintén teljesen természetes környezetben zajlik. A városi lovas oktató pályákkal szemben a Bakonyban természetesen nem egy fedeles lovardában zajlik a lovaglás, hanem a szabadban. A falusi környezet egyrészt jó hatással van a lovakra, hiszen természetes életterükben mozoghatnak, de a lovasoknak, lovagolni tanulóknak is egészen más érzés, ha nem egy fedett, félhomályos vagy lámpákkal megvilágított csarnokban kell róniuk a végtelen köröket, hanem a Bakony egyik gyöngyszemében, a hegység szívében sajátíthatják el a lovaglás alapjait.

Pénzesgyőr viszont nem csak a lovagolni vagy a pihenni vágyókat várja, hanem azokat is, akik szeretnék bejárni a környéket, és csillagtúrához vagy – ahogyan a kamionosok mondják – sokszögezéshez keresnek bázist. A faluból autóval pillanatok alatt elérhető Zirc, Veszprém, a cseszneki vár, Várpalota, Pápa, Bakonybél és akár a Balaton is, ha a vendégek fürdőzni szeretnének.

A kristálytiszta levegőben felerősödik az esti csillagfényes égbolt varázsa. A rendkívül alacsony fényszennyeződési értékek alapozták meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kialakításának jövőképét, melynek eredményeként nyitotta meg 2012-ben kapuit 6 km-re Pénzesgyőrtől, Bakonybélben a Pannon Csillagda, Közép-Európa  legjelentősebb csillagászati centruma.

jobbdisz